kavanoz dipli dünya

Evet, bugünkü serbest saat konumuz: Felekten bir gece çalmak. Malum, serbest saat, gün içinde herhangi bir zorunluluğa ya da sorumluluğa bağlı kalmadan, sadece olduğumuz gibi olma hakkımızı kullandığımız o müstesna zaman dilimine deniyor. Ve sadece deliler, dahiler, deli dahiler, delirmek üzere olan kişiler ve en çok da canının kıymetini bilenler her gün özenle serbest saate devam ediyor. 

Bugünkü konumuz olan deyim ilk bakışta çalıp çırpmakla ilgili gibi görünüyor. Buna rağmen aramızda “Hırsızlığın her türlüsü kötü! Hele zaman hırsızlığı feci! Düşünsene, para çalsan, belki çok çalışıp geri ödeyebilirsin ya zamanı nasıl geri vereceksin?” diyen kimse olmaması büyük bir şans! Yan sınıfta bu konuyu ele alırken bu tür özgün yorumlarla karşılaşan benim gibi bir başka çokbilmişi ağzından ateş çıkan üç buçuk ejderhanın çektiği mor arabalarla gökyüzü krallığındaki yumuşak eve götürüp bıraktılar.

O derece yani!

Ne diyorduk, araştırmalarım sırasında bu deyimin bir tane genel kabul gören, bir de aslında pek anlaşılamayan daha derin olmak üzere asgari iki anlamı olduğunu tespit ettim. Önce basitinden başlayalım: Diyelim ki bazı arkadaşların ”Senin gelmediğin Cuma akşamı var ya offf, resmen felekten bir gece çaldık” diyor, diğerleri de koro halinde gülerek onaylıyor. Şimdi, bu cümleyi kuran insanlar aslında ne demek istiyor, dikkatlice bakacak olursak: Öncelikle bu insanlar biraz kıl tipler ve sana da sanki biraz garezleri var. Artık bir can kuş ya da canan kuş meselesi mi yaşandı, birilerinin kedisine veya muhabbet kuşuna haşa kış deme gafletinde mi bulunuldu, orasını bilemeyeceğim. 

Ya da konunun belli bir evveliyatı yok, sadece kıt espri anlayışına sahip güdük kişilikler bunlar ve kendilerince komik olmayı deniyorlar. Bu tarafı da meçhul! Onun ötesinde demek istedikleri şey özetle şu ki sen yokken çok iyi bir gece geçirmişler. Oysa sana çok ta tınn yani, değil mi? Tabii!

Deyimin anlamına dair toplumdaki genel kanı özetle bu. Burada kimse “Ne çaldın, nasıl çaldın, felek kim, onu nasıl aldattın?” gibi asıl üstüne eğilinmesi gereken soruları sormuyor. Halbuki ”felekten bir gece çalmak” kulağa daha afilli geliyor, değil mi? 

FELEKTEN BİR GECE ÇALALIM

Zaten bence de aslında öyle! İsyankar, cesur ve harekete geçirmeye çağıran bir deyim bu kanımca. Felek Arapçadan gelen bir sözcük ve bir anlamı baht, talih ya da şans… Yani belki de deyim diyor ki talihimiz kötüyse de iyi edelim, kötülüğü yok edelim.

Yani feleğin çemberinden geçmiş, görmüş geçirmiş bireyler olarak “kahpe felek, kimine kavun verdin bizeyse kelek” diye sızlanmadan, talihsizliğe razı olmadan, çarkıfeleği ustalıkla çevirelim ve felekten bir gece çalalım diyor. 

Yani sevgili serbest saatçiler, belki kimse bize armut piş ağzımıza düş kolaylığında güzel günler vaat etmiyor. Feleğin dağıttığı el hoşumuza gitmiyorsa felekten bir saat, bir hafta, hatta bir hayat çalmaya çalışmak bize düşüyor. Karıncanın dediği gibi önemli olan hak bildiğin yolda olmak, sonuçta zaman herkes için bir gün bitiyor. 

Bu arada bir serbest saat daha burada nihayete eriyor ve bir sonrakine geri sayım başlıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön
%d blogcu bunu beğendi: